1977

1977-ben a zene.

Music Search Engine


RNR666

Utolsó kommentek

  • apróbetűsrész: na, végre idetaláltam - résen leszek most már :) (2010.07.20. 11:23) Peel Sessions: The Cortinas (1977.07.16.)
  • RobinH: Régebben sokat játszott a VH1 Jam klipeket, általában be is jöttek, és Paul Weller későbbi szólómu... (2010.05.14. 22:21) Peel Sessions: The Jam (1977.04.26.)
  • Styxx: Nagyon klassz poszt. Gr. @efes: Ez olyan, mint kicsiben a Pecsában az 1989-es Nirvana koncert. 200... (2010.05.04. 16:32) Sex Pistols 1976
  • efes: @efes: ja végül is abból a 42-ből szinte mindenki zenész, vagy producer lett. Vagy csak valaha is ... (2010.05.04. 13:16) Sex Pistols 1976
  • efes: Hehe, nemrég néztem meg újra a 24 Hour Party People-t, ami ugye elvuleg Tony Wilsonról szól, de ot... (2010.05.04. 13:14) Sex Pistols 1976
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

2009.04.28. 00:08 gördön

Studio 54

32 éve, 1977 április 26-án, Manhattanban, az 54. utca 254. szám alatt nyílt meg minden idők egyik leghíresebb, leghírhedtebb disco klubja a Studio 54. Szinte rögtön a legmenőbb hely lett, a gazdagok, sztárok szórakozóhelye, ráadásul ha szerencséje volt és természetesen jól nézett ki, a halandó ember is együtt mulathatott a hírességekkel. A korábban színházként, majd a CBS televízió társaság egyik stúdiójaként (Studio 52 néven) működő épületnek volt más kapcsolata is a discoval, mivel itt volt az egyik legnagyobb kiadó, a West End Records irodája is.

1976-ban a CBS eladta az épületet. Sokan érdeklődtek utána, de a leglelkesebbnek két fiatalember bizonyult, Steve Rubell és Ian Schrager. Elsőre beleszerettek a helybe és rögtön ki is bérelték.
Előzőleg Steve és Ian együtt dolgoztak az éjszakai életben, éttermeket vezettek és volt egy clubjuk Queensben, az Enchanted Garden.
Itt ismerték meg Nicky Sianot, aki aztán a Studio 54 egyik rezidense lett, Richie Kaczorral együtt. Siano ekkor már ismert DJ volt. 1972-ben, 17 évesen testvérével megnyitották a legendás The Gallery-t, ahol rajta kívül Larry Levan és Frankie Knuckles volt a lemezlovas. Emiatt Nicky hétközben játszott, míg a hétvégéken Kaczor táncoltatta a népet. Kaczor volt a Studio igazi DJ-je. Populárisabb volt, mint az underground DJ-k (pl. a fent említettek), de ők is elismerték tudását. Ő volt az első lemezlovas, aki slágert csinált egy B. oldalas számból. Ez pedig nem volt más, mint Gloria Gaynor leghíresebb dala az "I Will Survive". Természetesen rajtuk kívül mások is játszottak vendégként a klubban (pl. John "Jellybean" Benitez, Jim Burgess, Kenny Carpenter, John Ceglia, Tony Humphries, Bert Bevans, Roy Thode, Robbie Leslie, Tony Carrasco).
 

A pénzember Jack Dushey aki az ingatlanbizniszben volt érdekelt korábban. Ő beszélt Rubellel és Schragerrel, hogy szeretne nyitni egy klubot Manhattanben. Mikor a srácok megtalálták a helyet, tőle kértek és kaptak anyagi támogatást. A Studio 54 felújítása 6-700.000 dollárba került. Nagyon sok pénz, de visszahozta az árát, mivel 7 milliót kerestek rajta egy év alatt.

A megnyitó promóternek Carmen D'Alessiot kérték fel, azzal a feladattal, hogy meghívja a megfelelő embereket. Már korábban dolgozott együtt Iannel és Steve-vel még az Enchanted Gardenben. Ő lett az új ckub PR menedzsere. 5000 meghívót küldött ki, főleg prominens személyeknek. Mivel korábban megfordult a divat világában is, jó kapcsolatai voltak filmes és zenész körökben is. Ennek köszönhető, hogy a megnyitó napján még az utolsó simításokat végezték a munkások, amikor a bejárat előtt már egy kisebb tömeg gyűlt össze. Miután kinyitották az ajtókat, lassan megtelt a hely, viszont a kapuknál káosz alakult ki, mert többen akartak bejutni, mint amennyi embert beengedtek.
Ez a kép mindennapossá vált. Köszönhetően  Studio 54 hírnevének és a szigorú beengedési szabályoknak. Nem számított, hogy valaki híres volt vagy volt pénze. A cél az volt, hogy különböző emberek keverékéből a legőrültebb buli kerekedjék minden este. Marc Benecke volt az ajtónálló főnökr, aki híresebb volt a vendégek körében, mint a tulajdonosok. 1977. szeptember 26-án olyan ismert emberek maradtak az utcán, mint Warren Beatty, Woody Allen, Diane Keaton, Cher és Frank Sinatra. Viszont bejutott többek között Mick és Bianca Jagger, Liza Minnelli, Jerry Hall, Margaux Hemingway, Salvador Dali, Brooke Shields, Debbie Harry, Donald Trump.


Richie Kaczor játszott azon az estén és az első szám "Devils Gun" volt CJ. & Co.-tól.

Egy héttel később, újabb legendás party volt a Studio 54-ben, ami végleg megalapozta hírnevét. Május 2-án Bianca Jagger itt ünnepelte születésnapját, ahol fehér lovon jelent meg. Ezután vált igazán divatossá a hely. Aki számított, az ide járt. Andy Warhol, Michael Jackson, Elton John, Truman Capote, Margaret Trudeau, John Travolta, Jackie Onassis, Elizabeth Taylor, Björn Borg, Farrah Fawcett, John Lennon and Yoko Ono, Divine, Rod Stewart, Alice Cooper, Bette Davis, Al Pacino, Gábor Zsa Zsa, Bette Midler, Dolly Parton, Pelé, Sylvester Stallone, Robin Williams, Hugh Hefner, Sophia Loren, John F. Kennedy Jr., Lillian Carter, Jimmy Carter édesanyja, és ez nem is a teljes lista.

Szex, drogok, dekadencia. Legendák szólnak arról, hogy az emeleten, a VIP szobákban milyen fergetes mulatozások folytak. Az egész szinte egy nagy orgazmus volt. Nem voltak határok. Folyt a pia, a kokain, a tabuk nélküli szex. Mindenki mindenkivel, korra, nemre való tekintet nélkül. Ne felejtsük el, hogy az AIDS előtti időkről beszélünk.

Gilbert Lesser tervezte a híres logót, ahogy a hely másik jelképét is, a tánctér felett lebegő emberarcú holdat, amelyik kokaint szív fel egy kanálból: Man in the Moon.

1978 decemberében az újságok megírták, hogy egy év alatt 7millió dollárt kerestek a tulajdonosok, többet mint a maffia. Ezután Rubellt és Schragert letartóztatták adócsalás és  kábítószer terjesztés  gyanúja miatt. Három és fél évet kaptak, amit sikerült levinni 13 hónapra. Eközben visszavonták a hely szeszesital árusítási engedélyét. Ezzel vége is lett a Studio 54 első és leghíresebb korszakának. Állítólag Sylvester Stallone itta az utolsó alkoholt.

Mark Fleischman vette meg a klubbot és újra megnyitotta 1981. szeptember 15-én. Steve és Ian szabadulásuk után visszatértek és tanácsadóként dolgoztak tovább. 1986-ban újra bezárt a Studio 54. Rubell és Schrager a hotel bizniszben folytatták karrierjüket. Steve AIDS-ben meghalt 1989-ben, Ian viszont a mai napig sikeres üzletember. Egy rövig időre, 1994-ben újra megnyitották a Studio 54-et, 95-ben be is zárták.

  

 

1 komment

Címkék: klub disco hír studio 54


A bejegyzés trackback címe:

https://7777.blog.hu/api/trackback/id/tr211090642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.