1977

1977-ben a zene.

Music Search Engine


RNR666

Utolsó kommentek

  • apróbetűsrész: na, végre idetaláltam - résen leszek most már :) (2010.07.20. 11:23) Peel Sessions: The Cortinas (1977.07.16.)
  • RobinH: Régebben sokat játszott a VH1 Jam klipeket, általában be is jöttek, és Paul Weller későbbi szólómu... (2010.05.14. 22:21) Peel Sessions: The Jam (1977.04.26.)
  • Styxx: Nagyon klassz poszt. Gr. @efes: Ez olyan, mint kicsiben a Pecsában az 1989-es Nirvana koncert. 200... (2010.05.04. 16:32) Sex Pistols 1976
  • efes: @efes: ja végül is abból a 42-ből szinte mindenki zenész, vagy producer lett. Vagy csak valaha is ... (2010.05.04. 13:16) Sex Pistols 1976
  • efes: Hehe, nemrég néztem meg újra a 24 Hour Party People-t, ami ugye elvuleg Tony Wilsonról szól, de ot... (2010.05.04. 13:14) Sex Pistols 1976
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

2009.09.15. 19:31 gördön

Elvis Presley 1935. január 8 - 1977. augusztus 16.

1977. augusztus 16-án elhunyt Elvis Presley.

Share

Halálának körülményei azóta is találgatások tárgya, mivel a boncolási jegyzőkönyvet 50 évre titkosították. Arról viszont kevesebb szó esik, hogy mi történt vele 1977-ben.


1976 májusától év végéig szinte végig úton volt. Végigkoncertezte egész Amerikát, az utolsó fellépések ráadásul nagyon jól sikerültek, így nagy reményekkel vághattak bele az új évbe. Januárban nagy meglepetésre új számokat írt, amiket Nashville-ben akartak felvenni. A stúdióban minden készen volt, a zenekar várta a Királyt, de ő nem jelent meg. Annyi biztos, hogy 21-én Nashville-be repült, de a lemez nem készült el.
Ez is jó példája, annak hogy Elvis milyen állapotban volt és hogy hogyan telt el az év hátralévő része. Turné, turné hátán, rengeteg repülés, hotel szobák, nagy zabálások, sok gyógyszer. Állítólag, ha megérkeztek valahova, egyből a szobájába vonult, lefeküdt az ágyába és csak a koncertek miatt kelt fel. Megromlott fizikai és egészségi állapota természetesen rányomta bélyegét fellépéseire is. Elhízva, saját karikatúrájaként sokszor beszélni sem tudott, érteni sem lehetett, amit beszélt.

Turnék.

Február 12. – 13.


Elvis Charlotte-ban

Február 12. - Hollywood, FL.
Február 13. - West Palm Beach, FL.
Február 14. - St. Petersburg, FL.
Február 15. - Orlando, FL.
Február 16. - Montgomery, AL.
Február 17. - Savannah, GA.
Február 18. - Columbia, SC.
Február 19. - Johnson City, TN.
Február 20. - Charlotte, NC.
Február 21. - Charlotte, NC.


Elvis és Ginger Alden Hawaii-on

Március 4-én 30 barátjával Hawaii-ra repült pihenni, kikapcsolódni. Az utazás előtt 3-án aláírta végrendeletét, amelyben apját jelöli meg végrehajtónak és mindent családjára, lányára, apjára és nagymamájára hagy. Az egyik tanú Ginger Alden, akkori mennyasszonya volt, akire nem hagyott semmit.
A nyaralás jól sikerült. Elvis sokat pihent és jobban is nézett ki miután hazamentek, de talán így is kevés volt ez a pár nap. Ezt bizonyítja, hogy a következő turnén az utolsó négy fellépés elmaradt.

Március 23-án újra koncertezni kezdetek. A sorozat vége botrányosra sikeredett. Már 30-án voltak negatív jelek, mikor az alexandriai koncerten két dalt Sherill Nielsen-ek kellett elénekelni, de a következő koncertre Elvis megbetegedett és az utolsó négy estét törölniük kellett. Sajnos, ezt 31-én a Baton Rouge-i közönséggel nem közölték. Megvolt a felvezetés, mindenki a Királyra várt, de ő nem jelent meg. Egyszerűen képtelen volt kikelni az ágyából. Április 1-én kórházba ment, ahol 30 órán keresztül aludt. Viszont megígérte (vagy inkább Tom Parker), hogy még ebben az évben pótolni fogja a kiesett koncerteket. Szavát be is tartotta és május végén pótolta az elmaradt fellépéseket.


Austin

Március 23. - Tempe, AZ.
Március 24. - Amarillo, TX.
Március 25. - Norman, OK.
Március 26. - Norman, OK.
Március 27. - Abilene, TX.
Március 28. - Austin, TX.
Március 29. - Alexandria, LA.
Március 30. - Alexandria, LA.

Törölt koncertek:
Március 31. - Baton Rouge, LA.
Április 1. - Mobile, AL.
Április 2. - Macon, GA.
Április 3. - Jacksonville, FL.

Rövid pihenő és újra úton:

Ez a turné viszonylag jól sikerült, nem volt semmi balhé, sőt állítólag azért tért vissza Saginow-ba május 3-án, mert az áprilisi koncerten nem volt megelégedve a hangosítással.


Ann Arbor

Április 21. - Greensboro, NC.
Április 22. - Detroit, MI.
Április 23. - Toledo, OH.
Április 24. - Ann Arbor, MI.
Április 25. - Saginaw, MI.
Április 26. - Kalamazoo, MI.
Április 27. - Milwaukee, WI.
Április 28. - Green Bay, WI.
Április 29. - Duluth, MN.
Április 30. - St. Paul, MN.
Május 1. - Chicago, IL.
Május 2. - Chicago, IL.
Május 3. - Saginaw, MI.

Május végén újabb turné, ahol Elvis eddigi legrosszabb formáját hozza. A mélypont Baltimore volt, ahol 20 perc után elhagyta a színpadot. A The Stamps (ezzel a gospel együttessel turnézott Presley) és a TCB Band derekasan helyt állt, de a közönség természetesen nem rájuk volt kíváncsi. A koncert végén bemutatkozás után, talán hogy mentse a helyzetet még visszatért és elénekelt pár dalt, de persze ez már kevés volt.


Baltimore

Május 20. - Knoxville, TN.
Május 21. - Louisville, KY.
Május 22. - Largo, MD.
Május 23. - Providence, RI.
Május 24. - Augusta, ME.
Május 25. - Rochester, NY.
Május 26. - Binghamton, NY.
Május 27. - Binghamton, NY.
Május 28. - Philadelphia, PA.
Május 29. - Baltimore, MD.
Május 30. - Jacksonville, FL.
Május 31. - Baton Rouge, LA.
Június 1. - Macon, GA.
Június 2. - Mobile, AL.

Az utolsó turné:


Indianapolis, utolsó koncert

A CBS televízióval megegyeztek egy koncert videó elkészítéséről. Két fellépést rögzítettek is. A június 19-ei omahai kevésbé sikerült, köszönhetően Elvis gyengélkedésének (pl. elfelejtette az „Are You Lonesome Tonight” szövegét, papírról olvasta a „My Way-t” stb.) Igaz ezeket a részeket később ügyesen kivágták. Két nap múlva Rapid Citybe repült a stáb, ahol Presley sokkal jobb formában volt, az év egyik legjobb koncertjét adta. A rossz nyelvek szerint több ionamint vett, be, ami a kedvenc tablettája volt. A filmet halála után, október 3-án mutatták be és ekkor adták is ki lemez formájában is. Mindenesetre a videót nézve egy felpuffadt arcú, táskás szemű embert látunk, aki néha mintha azt se tudná hol van:

A turnéhoz tartozik egy sokkal vidámabb sztori. A madisoni koncert előtt Elvis a repülőtérről épp a hotelbe tartott, mikor észrevette, hogy egy benzinkúton két fiatal a kutast ütlegeli. Leállítatta a limuzinját és közbelépett. A két srác annyira meglepődött, hogy a Király ott áll velük szemben (még rajta volt a fellépő ruhája), hogy egyből abbahagyták a verekedést. Presley ezután kezet rázott velük, majd csináltak pár fotót és visszaült az autójába.

Június 17. - Springfield, MO.
Június 18. - Kansas City, MO.
Június 19. - Omaha, NE.
Június 20. - Lincoln, NE.
Június 21. - Rapid City, SD.
Június 22. - Sioux Falls, SD.
Június 23. - Des Moines, IA.
Június 24. - Madison, WI.
Június 25. - Cincinnati, OH.
Június 26. - Indianapolis, IN.

Ezután visszavonult Memphisbe, hogy rápihenjen a következő turnéra, ami augusztus 17-én indult volna.

Júliusban megjelent utolsó stúdió albuma, a „Moody Blue”. Halála előtt arany lemez lett. 1977-ben még egy válogatás lemezt adott ki, „Welcome to My World” címmel. Természetesen később rengeteg kalóz-, koncertfelvétel látott napvilágot. Példának okáért az itt felsorolt koncertek nagy része ma már beszerezhető. Ha valakit érdekel a dolog, az megtalál minden infót itt.

Augusztus 16-án nem sokkal éjfél után ért haza Gracelandre a fogorvosától. Ekkor készült róla ez az utolsó fénykép:

Reggel Ginger Alden talált rá, a fürdőszoba kövezetén feküdt, eszméletlenül. Az orvosok már nem tudtak rajta segíteni. 42 éves korában elhuny Elvis Aaron Presley.
Még tartott a boncolás, mikor bejelentették, hogy szívroham végzett vele. Később kitudódott, hogy több mint 10 fajta gyógyszer maradványait találták meg a szervezetében, ami nem volt meglepő hiszen utolsó éveiben szinte tablettákon élt (állítólag orvosa kb. 12 000 darabot írt fel neki 1977-ben). A boncolási jegyzőkönyvet titkosították, így majd csak 20 év múlva tudjuk meg, hogy mi végzett Elvis Presley-vel. Mindenesetre teóriák, elméletek vannak (túladagolás, megölték, öngyilkos lett, meg se halt stb.).

Halálának híre megrázta a világot. A temetése igazi média cirkusszá vált. Rengeteg ember zarándokolt Memphisbe, mindenki rész akart venni a szertartáson. Százezrek akarták leróni tiszteletüket a ravatalánál, amit 17-én meg is tehettek. Másnap temették el a Forest Hill temetőbe, az anyja melletti sírba.
Később újratemették őket Gracelandben, mert augusztus 28-án megpróbálták elrabolni a tetemét.

Bár utolsó évei nem voltak éppen dicsők, de azért így is lenyomott rengeteg koncertet, különben meg, mindig is ő volt és ő lesz a KIRÁLY!

1 komment

Címkék: elvis presley


A bejegyzés trackback címe:

https://7777.blog.hu/api/trackback/id/tr351384650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fritz kraft · http://kraft.blog.hu/ 2009.09.16. 12:25:53

lájkolom a posztot erősen, nyomjad gördön